Ouders
Ouders van hoogsensitieve kinderen willen hun kind meestal ontlasten en beschermen. Maar je kunt de hooggevoeligheid niet wegnemen. Wel kun je kinderen leren ermee om te gaan. Als ouder heb je inzicht en informatie nodig. Hoe ga je met je hoogsensitieve kind om. Je ziet dat prikkels heel sterk binnen komen. Waar een ander kind geniet en danst op harde muziek, raken deze kinderen in paniek en willen ze weg. Ze nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar en hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken. Ze voelen stemmingen en sferen aan en kunnen hier van in de war raken. Doordat ze de emoties van anderen voelen en niet weten wat ze ermee moeten, kunnen ze boos of juist teruggetrokken gedrag vertonen. Bevestig en benoem de emoties, het feit dat je er woorden aan verbind maakt dat je het gevoel van het kind serieus neemt en luistert. Leer kinderen benoemen hoe ze zich voelen. Stel duidelijke grenzen als houvast om zelf te ontdekken. Spreek je kind aan met wat je wel wilt, niet met wat je niet wilt.

Dus: niet aankomen = laten staan. Niet doen = ga dit ( …) maar doen.

 

bloemen blazen

 

Hoogsensitiviteit in de klas
Een hooggevoelig kind kan in de klas, helemaal in de war raken door alles wat hij oppikt aan stemmingen en sferen. Ze zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch en ook nog zorgzaam naar anderen. Hierdoor komt leren op de tweede plek.
Stel, een hooggevoelig kind voelt dat Juf boos is, dat een ander kind onrustig is, weer een ander is moe. Kortom, een klas vol indrukken. Dan krijgt het een rekenopdracht en moet geconcentreerd aan het werk gaan. Perfect werk afleveren,rekening houdend met anderen. Dat is nogal wat. Dat gaat veel energie kosten. Veel meer dan op de manier zoals andere kinderen het doen. Als
zo’n kind dan ook nog introvert is wordt hooggevoeligheid misschien wel een last. Dat is jammer want het is natuurlijk een gave. Kinderen een soort knopje geven waarmee ze informatie filteren, leren buitensluiten en zelfs aan en uit leren zetten is een soort van overlevingsstrategie. die ze tijdens de coaching kunnen leren. Weten wat je voelt, is dit gevoel van jou of van iemand anders? Laat het gevoel van anderen bij die anderen.

Taal en rekenproblemen bij hoogsensitieve kinderen
Ze kunnen fonetisch blijven schrijven, klanken verwisselen of omdraaien, achterblijven met lezen, radend lezen en moeite hebben met tekstbegrip. Met rekenen zie je dat ze cijfercombinaties omdraaien, moeite hebben met automatiseren en toetsen, enz. Dit in combinatie met een laag werktempo werkt natuurlijk niet motiverend. Oefeningen daar waar nodig, het inzetten van leerhulpmiddelen maar vooral inzicht en acceptatie is nodig.

 

Ouders en kind coachen

Ik weet precies wat de kinderen meemaken en waar ze degen aanlopen, zelf ben ik namelijk ook hoogsensitief en beelddenker. Dit heeft als voordeel dat ik snel een klik heb met deze bijzondere kinderen. Het is alsof we op dezelfde “frequentie” zitten. Herkenning, inzicht , waardering en acceptatie zijn het de uitgangspunten van mijn coaching.

Door gebruik te maken van de door mij samengestelde Gym je slim training, de Kleurenmethode en Kids’Skills heb ik  krachtige instrumenten om mee aan de slag te gaan om het kind optimaal te begeleiden.

Hoogsensitief

00433216

Zoals de één meer intelligent is dan de ander, is er ook een verschil in gevoeligheid. 20% van alle kinderen is hoogsensitief. Ouders die bewust met hun hooggevoelige kind omgaan kunnen veel betekenen voor hun kind. Vaak herkennen ouders zichzelf en weten ze instinctief hoe belangrijk het is dit kind goed te begeleiden.

Kenmerken van hoogsensitiviteit(HSP)   
Er is natuurlijk niet één type kind, maar er zijn wel typische kenmerken, die deze kinderen uniek maken. Bijvoorbeeld: Een hoogsensitief kind is vaak nieuwsgierig, opmerkzaam, creatief, beleefd dingen intens, is communicatief sterk, voelt stemmingen aan van anderen, heeft een rijke fantasie en is intuïtief sterk ontwikkeld. Ze denken diep na over oorzaak en gevolg en wikken en wegen hun keuzes. Ze kunnen in groepen functioneren maar meestal lukt dat niet. Hooggevoelige kinderen kunnen hun eigen fantasiewereld maken. Daar kunnen ze ook in vluchten op het moment dat er iets gebeurt waar ze bv van schrikken.