Tekenen is een taal

Iedere kindertekening vertelt een verhaal. Onbewust laat een kind in zijn tekening zien wat hem bezighoudt, waar hij misschien boos over is, waar hij angst voor heeft, maar ook wat hij nodig heeft.

Misschien zijn kinderen wel nergens zo mededeelzaam als in de tekeningen die zij maken. Daarom zet ik tijdens mijn coaching ook vaak het ‘vertellend tekenen’ in. Ik laat de kinderen hun verhaal met behulp van een tekening vertellen. Dit gaat vaak zoveel makkelijker dan alleen met woorden. Bijkomend voordeel is dat de tekening later, tijdens de evaluatie, gebruikt kan worden om te kijken of de getekende problemen zijn opgelost.

Zeker voor dyslectische kinderen, die vaak moeite hebben om hun gedachten en gevoelens onder woorden te brengen, kan tekenen een manier zijn om zich te uiten, een taal dus.
Wanneer we deze tekentaal van kinderen begrijpen, dan begrijpen we ook de hulpvraag. We begrijpen dan waar een kind op dat moment behoefte aan heeft. Op deze manier werkt een tekening dus
diagnostisch.

Voor kinderen met leesproblemen kan tekenen ook ondersteunend werken.

symmetrisch tekenen
Tekenen met twee handen.

Verschillende tekentechnieken kunnen zorgen voor:

· Meer zelfvertrouwen

· Betere samenwerking van hersenhelften

· Training van de oog/handcoördinatie

· Grotere assertiviteit

· Betere en langere concentratie

Samen tekenen

Samen een tekening maken met een kind is een geweldige ervaring. We noemen dit ook wel duo-tekenen. Een kind geniet hiervan omdat het aandacht krijgt en begrip ondervindt. Een kind ervaart: er is iemand die mij echt waardeert en serieus neemt. Niets is fijner voor een kind.
Op deze manier ontstaat een stukje intimiteit en vertrouwen. Dit zijn allemaal zaken waar een kind, zeker een kind met leerproblemen, veel behoefte aan heeft.

Ook voor ouders is deze manier van samen tekenen met het kind een geweldige ervaring.

spiegeltekening
Spiegeltekening.

Tekenen werkt inspirerend en niet te vergeten zorgt het voor veel plezier en blijheid. En is dat niet belangrijk om je prettig te voelen in het leven?

Tekenen

00433216